GAPAGRO

Zirai ilaç , Zirai Danışmanlık ve Fidan Üretimine Hoşgeldiniz.

Mısır

Mısırda Pamuk Yaprak Kurdu

Mısırda Pamuk Yaprak Kurdu

  • • Erginlerin ön kanatları, gri-kahverengi zemin üzerinde karışık şekilde açık sarı çizgilerle süslü ve arka kanatları beyaz renklidir.

    • Yumurtalarını yaprağın alt ve üst yüzünde kümeler halinde bırakır ve üzerini devetüyü renginde tüylerle örter. *Yumurtaları 0.4 mm çapında, fındık biçiminde ve boyuna dilimlidir.

     • Yumurtadan yeni çıkan larva 1–1.5 mm uzunluğunda, baş koyu siyah renkli ve vücuda göre daha iri olup vücut şeffaf görünümlüdür.

     • Hareketsiz formları kızıl kahverengidir.

    • Dişi kelebekler, yumurtalarını bir defada 200-300’lük kümeler halinde mısır yapraklarının alt ve üst yüzüne bırakırlar.

     Zarar Şekli

     Larvalar, mısır bitkisinde koçan püskülünü kesmek ve süt olum dönemindeki koçan içerisine girerek koçan danelerini yemek suretiyle zarar verirler. Döllenmeden önce koçan püsküllerinde beslenmesi sonucu, koçanların seyrek daneli olmasına ve dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar.Ayrıca koçanda açtıkları deliklerden bazı mantari hastalık etmenlerinin girmesine olanak sağlarlar.

     

    Mücadele Yöntemleri

     Kültürel Önlemler

     Toprakta kışlayan pupaların imhası amacıyla hasattan sonra tarlalar derin sürülmelidir. Zararlı nemli ve loş ortamları sevdiği için sık ekimden kaçınılmalıdır. Aşırı su ve azotlu gübre kullanılmamalıdır.

    Kimyasal Mücadele

     Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Ülkemizde genel olarak kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.

Bitki Zararlıları Hakkında Daha Detaylı Bilgi ve Destek İçin Bize Ulaşın

TARIM BAKANLIĞI BÜLTEN